HTC Sensation XE — RAM shows total 563 Mb instead of 768

  • Replies:8
  • OpenNot stickiedUnanswered
  • Forum posts: 2

Dec 28, 2011 3:11:50 AM via Website

Hi All,

Just purchase my HTC Sensation XE two days ago. In "Task Manager" it shows total memory 563 Mb instead of 768 Mb...anyone have any idea why this value appears? If I go to hardware information, it shows the factory value, 768 Mb. Why the phone see, and use only 563?
Thank you all for your time, please answer if you have any clue about this issue!
  • Forum posts: 26

Dec 29, 2011 6:36:25 PM via Website

Will that not just be showing you what you've got left after installing a few apps? Mine shows 1.15GB total and 724.71MB available (that's via Apps2SD - a handy app that pops up when you instal something that can be moved) It also shows my SD card as 14.91GB total with 11.13GB available.
Some won't move to SD card.
  • Forum posts: 742

Dec 30, 2011 9:04:49 AM via App

some of the ram is dedicated to system apps and will never show as free. My arc has 512mb ram, but total always shows as 420. app2sd saves a lot, but if you move an app with a widget it won't work. If you're rooted use link2sd, you'll need to partition your sd card but the ext4 partition then becomes an extension of your internal memory.

— modified on Dec 30, 2011 9:07:48 AM


  • Forum posts: 2

Jan 2, 2012 5:27:25 PM via Website

Phone is not rooted, just a few app installed, not more then 20Mb in total...
  • Forum posts: 26

Jan 2, 2012 7:46:39 PM via Website

Is it an app which is giving you the information or if not what settings are you going into on the phone?
  • Forum posts: 2

Apr 4, 2012 5:49:08 PM via Website

Are you using a 16GB SD card? I'm using a 32GB but it doesn't show 32GB instead it shows total space 29.71GB and 29.03GB available.
  • Forum posts: 1,811

Apr 4, 2012 5:56:19 PM via Website

Its probably showing you AVAILABLE memory at 563, not total.
  • Forum posts: 1

Oct 28, 2012 7:14:19 PM via Website

well that's usually because 1gb=1024mb and if you calculate for 32gb it should show you around 29gb.
  • Forum posts: 13

Jan 10, 2013 11:09:32 AM via Website

Remaining is used by the system as default..!!

Not all phones have the actual memory as listed with the device..!!